Alternativ behandlere kan være det rette valg, hvis du hidtil har ledt forgæves efter hjælp til dit problem.
Alternativ behandler er en betegnelse for de behandlere, der tilbyder behandlingsformer, der er baseret primært på alternative metoder.
De alternative behandlingsformer er tillige kendetegnet ved, at de står uden for det udbud af konventionelle behandlinger, som man bliver tilbudt af det offentlige sundhedsvæsen.
Mange af de alternative behandlingsformer er baseret på videnskabeligt dokumenterede behandlingsmetoder, der i årevis har virket og stadig virker efter hensigten.
Der findes dog også et stort udbud af alternative behandlinger, der er kendetegnet ved en minimal eller endog ingen dokumenterede virkninger.

Har du valgt at lede efter en alternativ behandler til det problem, som du ønsker løst, så er det vigtigt, at du bruger din sunde fornuft.
Det betyder, at du bør vælge en behandler, der anvender dokumenterede behandlingsmetoder.
En dokumenteret alternativ behandlingsmetode er ikke ensbetydende med, at den er anerkendt af det danske sundhedsvæsen, og her er det op til dig selv at finde korrekt dokumentation og derefter beslutte dig for, om du vil bruge den alternative behandler.
Til eksempel kan nævnes, at akupunktur i årevis har været en videnskabelig dokumenteret og anerkendt behandlingsmetode i Kina, hvorimod behandling med akupunktur først har vundet bred anerkendelse i Danmark inden for de senere år. Der er stadig fagpersoner i det danske sundhedsvæsen, der ikke anerkender akupunktur som en behandlingsform.
Lige netop med hensyn til akupunktur er der dog efterhånden en del praktiserende læger, der har taget akupunkturen til sig og tilbyder denne behandlingsform til deres patienter.
Her på behandlernettet.dk har vi besluttet, at vi udelukkende vil markedsføre alternative behandlere, der er registreret i den såkaldte RAB-ordning, der er indført ved lov af Folketinget i år 2004.
Rab-loven kan læses her
Styrelsen for Patientsikkerhed skriver følgende om RAB-ordningen.
Formålet med RAB-ordningen er at give brugere af alternativ behandling en bedre mulighed for at kunne identificere alternative behandlere, der opfylder en række faglige og uddannelsesmæssige krav, idet de registrerede alternative behandlere får eneret til at benytte titlen registreret alternativ behandler (RAB).
Kravene er fastsat af den forening, som den alternative behandler er registreret i, og i lovgivningen er der bl.a. stillet minimumskrav vedrørende den uddannelsesmæssige baggrund og foreningens regelsæt for god klinisk praksis.
Styrelsen for Patientsikkerhed har nogle gode råd til valg af alternativ behandler.
Disse råd kan du finde her
Psykoterapeuter er reelt også en del af de alternative behandlere, men vi har dog besluttet os for at give psykoterapeuterne deres egen gruppe af to årsager. Der er et meget stort antal psykoterapeutiske behandlere i Danmark, og derudover er det en bredt anerkendt behandlingsform i det danske sundhedsvæsen.
Vi er på nuværende kommet frem til følgende alternative behandlingsformer, der har behandlere, som er registreret i RAB-ordningen.
Følgende alternative behandlere kan registrere sig i foreninger, der er godkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed.
De er listet i alfabetisk rækkefølge:
- Akupunktører
- Akupunktører (Nordlys)
- Biomedicinere
- Biopater
- Body-sds behandlere
- Bowtechbehandlere
- Ernæringsterapeuter
- Fodplejere
- Fysiurgiske massører
- Healere
- Healingsterapeuter
- Heilpraktikere
- Hypnoseterapeuter
- Kinesiologer
- Klassiske homøopater
- Kranio-sakral terapeuter
- Kropsterapeuter
- ManuVision behandlere
- Naturopather
- NLP-psykoterapeuter
- Massage- og berøringsterapeuter (Nordlys)
- Massører
- Massører (Nordlys)
- Phytoterapeuter
- Samtaleterapeuter
- Totum-kropsterapeuter
- Zoneterapeuter
Husk at det er vigtigt, at du har fuldstændig tillid til den alternative behandler, som du vælger med henblik på, at vedkommende skal hjælpe dig med at få et eller flere problemer løst.
Det er også meget vigtigt, at du og behandleren kan kommunikere klart og præcist med hinanden; og du bør være opmærksom på, om den alternative behandler lytter til det, du siger.
Og igen – som ovenfor nævnt.
Husk at bruge din fornuft, intuition og mavefornemmelse.
Er du bare en smule i tvivl om, hvorvidt du har valgt den rigtige alternative behandler, så bør du bruge noget mere tid på at finde dokumentation om behandleren – eller finde en anden alternativ behandler.
Du kan bruge venner, netværk og eventuelt sociale medier til at finde brugbar og relevant information om en behandler, som du overvejer at bruge. I den forbindelse bør du være opmærksom på, at informationer på internettet kan være yderst manipulerende for at få dig til at tage en beslutning her og nu. Derfor vil det være hensigtsmæssigt, at du bruger et par dage til at tage den endelige beslutning.
Desuden sker det jævnligt, at en klients første valg var det forkerte. Måske også det andet valg. Det er helt normalt, når man skal finde en behandler. Langt de fleste behandlere vil derfor – lige som dig – være interesseret i, at I skilles i fordragelighed. Og ofte vil behandleren kunne henvise dig til en anden behandler.