Psykoterapeuter lærer dig teknikker og hjælper dig med at blive din egen livsbehandler, så du kan tage styringen af dit eget liv.
Psykoterapeut er en alternativ behandler, der er relativt tæt beslægtet med en psykolog. Psykoterapeuter har dog en mere praktisk tilgang i deres behandlingsmetoder.
Psykoterapi er en videnskabeligt baseret behandlingsmetode, og der findes flere forskellige psykoterapeutiske retninger. Fra myndighedernes side er der dog alligevel ikke fastsat nogle regler for, hvornår man må bruge titlen psykoterapeut.

Det vil sige, at enhver kan kalde sig for psykoterapeut, og det giver selvsagt nogle udfordringer, når du som klient forsøger at finde en dygtig og erfaren psykoterapeut, der kan give dig den behandling, som du ønsker og har behov for.
Der er endnu ingen offentlige uddannelser, hvor man kan blive uddannet til psykoterapeut.
Socialstyrelsen og to ministerier udarbejdede i 2004 nogle betingelser for de forskellige private uddannelser, der giver mulighed for at praktisere som professionel psykoterapeut. Der er tale om kriterier, der skal sikre en høj kvalitet af de konkrete psykoterapeutiske uddannelser, hvad angår det faglige indhold af uddannelserne såvel som organiseringen af uddannelserne.
For at opnå den målsatte høje kvalitet af uddannelsernes niveau er det således et krav, at ansøgere skal have en relevant videregående uddannelse for at kunne blive optaget på en psykoterapeutuddannelse.
Foreningen af Danske Psykoterapeuter og Psykoterapeutforeningen medvirker til at holde kvaliteten høj, da de stiller en række krav til psykoterapeuter, der ønsker at være medlem af foreningerne. Det er blandt andet krav om erfaring fra terapeutisk arbejde og fra egenterapi.
Det er en styrke ved uddannelsen til psykoterapeut, at psykoterapeuter selv skal i terapi i løbet af uddannelsen.
Uddannelsen er både teoretisk og praktisk, og alle studerende udfører terapi med hinanden. Senere i uddannelsesforløbet arbejder psykoterapeuterne med udefrakommende klienter og laver forløb med dem under coaching.
Psykoterapeuter er derfor meget mere trænede til at udføre praktisk terapi end psykologer, når de er færdige med deres uddannelse.
Hver psykoterapeut har derfor også en meget større ’værktøjskasse’, end en psykolog har.
Ovenstående beskrivelse af uddannelsen og professionen som psykoterapeut viser, at psykoterapi og psykoterapeutisk behandling favner bredt.
Hvad er psykoterapi og findes der en helt grundlæggende beskrivelse.
Psykoterapi er grundlæggende samtaleterapi. Der er forskellige grene inden for psykoterapien, og alle psykoterapeuter har deres egne specialer og ekspertområder.
Det er dog fælles for al psykoterapi, at den ved hjælp af samtaler mellem psykoterapeut og klient fokuserer på først at identificere og derefter at ændre de dynamikker, mønstre og mekanismer, der ligger bag symptomerne.
Der er altså fokus på at italesætte og arbejde med de tanker, følelser, handlinger og hændelser, der gør, at en person fx bliver stresset, er trist eller føler angst.
Psykoterapeuter hjælper og støtter på den måde deres klienter igennem personlige kriser og følelsesmæssige problemer. Kendetegnende for behandling hos en psykoterapeut er, at du som klient som regel skal bidrage aktivt i behandlingen.
Det betyder, at du vil blive stillet nogle selvudviklende opgaver, som du skal arbejde med i hverdagen med henblik på, at det reelt bliver dig, der skaber forandringerne i dit liv. Det har den store fordel, at de teknikker og strategier, som du lærer at bruge til at skabe en bedre hverdag og højere livskvalitet, bliver en del af dig og dit tankemønster, så du nemmere vil kunne anvende teknikkerne og strategierne efter endt behandling.
Behandling hos en psykoterapeut kræver stor gensidig tillid og en god kemi mellem terapeuten og klienten. Psykoterapi foregår nemlig i et samarbejde mellem dig og psykoterapeuten, og behandlingen vil typisk bestå af regelmæssige samtaler over en vis periode. Behandlingsforløb hos en psykoterapeut kan have vidt forskellige varigheder.
Det er normalt, at psykoterapeuten sammen med dig på forhånd aftaler rammerne for og målet med den terapeutiske behandling. Heri kan også være en aftale om, at I sammen kan ændre rammer og mål løbende.
En psykoterapeut hjælper ofte med at behandle og løse følgende problemer:
- Angst
- Depression
- Stress
- Fobier
- OCD
- Mindreværd
- Familie
- Parforhold
- Sex
Psykoterapeuter kan også hjælpe dig med selvudvikling og med at skifte retning, hvis du føler, at dit liv er gået i stå eller kørt af sporet.
Det vil med andre ord sige, at psykoterapi også kan anvendes som forebyggende terapi, hvis du jævnligt oplever, at du mere eller mindre ubevidst tager beslutninger, der skaber rod og uorden i dit liv.
Der er mange psykoterapeuter i Danmark, og da det som nævnt er en behandlergruppe, der behandlingsmæssigt og terapeutisk dækker vidt forskellige specialiserede områder, er der mange at vælge imellem. Omvendt kan netop psykoterapeuternes specialer være medvirkende til, at du kan indsnævre dine valgmuligheder betydeligt.
Det er som regel også en god ide at spørge venner og netværk, om de kender eller har hørt om en psykoterapeut, som de vil anbefale.