Fodterapeuter og fodplejere holder dine fødder sunde og lærer dig at passe ordentligt på fødderne.
Fodterapeut er en beskyttet titel, og det vil sige, at behandlere kun må kalde sig fodterapeuter, hvis de en offentlig uddannelse og autorisation.
En lægeeksamineret SADF fodplejer har en privat uddannelse, der giver stort set samme kompetencer som en autoriseret fodterapeut har. Fodplejeuddannelsen er godkendt af Sundhedsstyrelsen.
En fodterapeut og en fodplejer udfører reelt de nøjagtigt samme fodbehandlinger og typer af fodpleje, og der er kun få forskelle på de to typer af behandlere.
En af forskellene er som nævnt, at fodterapeuter har en beskyttet titel. I praksis kan man hævde at titlen lægeeksamineret fodplejer også er en form for beskyttet titel, da en fodplejer jo netop skal være eksamineret for at kunne bruge sin titel.

En anden forskel er, at kun fodterapeuter kan søge om et ydernummer og dermed få lægehenviste patienter, der får behandling med tilskud via sygesikringen.
Derudover bliver lægeeksaminerede fodplejere ikke undervist i at fremstille indlæg til sko.
Københavns fodplejeskole og kursuscenter beskriver forskellen – eller manglen på samme således:
Er en fodterapeut det samme som en fodplejer?
Som lægeeksamineret fodplejer må du fodbehandle dine kunder på præcis samme måde som en statsautoriseret fodterapeut. Det betyder, at du må klippe, slibe og rense negle, beskære hård hud og ligtorne med skalpel, vejlede og råde kunder ift. foddeformiteter og lidelser, samt behandle nedgroede negle med bøjler.
Som kunde med diabetes eller leddegigt kan du få en henvisning til fodbehandling hos en fodterapeut med ydernummer. Som fodplejer kan vi behandle diabetes kunder i gruppe 1 og 2, men anbefaler diabetespatienter i gruppe 3 og 4 en fodterapeut.
Læs den fulde beskrivelse på Københavns fodplejeskole og kursuscenter
Følgende beskrivelse omfatter således forhold og behandlinger, der altså gælder for autoriserede fodterapeuter såvel som for lægeeksaminerede fodplejere.
Fodterapeuter og fodplejere udfører fodterapi og fodpleje, og deres fodbehandlinger har fokus på at behandle og forebygge fodlidelser, der eksempelvist kan være smerter, ømhed og sygdomme.
En stor del af de fodbehandlinger, som fodterapeuter og fodplejere udfører, skyldes årsager, der har udgangspunkt i klienternes dagligdag.
Det er først og fremmest fodtøj, der af flere årsager kan være uhensigtsmæssigt og derfor skaber problemer og fodlidelser hos den enkelte klient. Ofte har denne type fodproblemer noget at gøre klienters arbejde, hvor der kan være arbejdsforhold, der er særligt belastende for fødder. Det kan fx være stående arbejde og gang på hårde underlag.
Når der i forbindelse med arbejde samt ved forskellige former for sportsudøvelse opstår problemer med fødderne, vil det ofte give yderligere problemer og smerter i knæ, hofte, lænd og ryg.
Når disse belastninger giver problemer og smerter, så er det sandsynligvis fordi, dine fødder ikke i tilstrækkelig grad absorberer de stød, der via fødderne forplanter sig videre op i andre dele af din krop. Den manglende eller ringe evne til at absorbere stød kan skyldes, at dine fødder fungerer anatomisk forkert.
Sådanne fodproblemer, der opstår i din dagligdag, kan fodterapeuter og fodplejere hjælpe dig med at få gjort noget ved, således at du kan undgå forskellige kropssmerter, der stammer fra dine fødder.
Fodbehandlingen kan være en undersøgelse, hvor fodterapeuten eller fodplejeren finder ud af, om dine strømper og fodtøj passer til dine fødder.
En anden type fodbehandling kan være øvelser, som du bliver instrueret i at foretage medblik på at styrke og smidiggøre dine fødder.
De autoriserede fodterapeuter kan med resultat fra en ganganalyse fremstille specialindlæg til dit fodtøj med henblik på, at indlæggene udligner den ubalance, der forårsager smerter. På den måde kan indlæg i fodtøj afhjælpe og forebygge smerterne, der kan opstå i andre dele af kroppen; fx knæ, hofte, lænd og ryg.
Bemærk at det kun er fodterapeuter, der må fremstille indlæg til fodtøj.
Fodproblemer med smerter udelukkende i fødderne bliver også behandlet og forebygget hos fodterapeuter og fodplejere. Det kan være fodproblemer, der skyldes hård hud, nedgroede negle, ligtorne og lignende.
Foruden de problemer, som kan opstå akut i fødderne, så behandler og smertelindrer fodterapeuter og fodplejere fødder, der er ramt eller påvirkede af sygdomme, der er medfødte eller opstået i løbet af livet.
Det gælder for diabetes og leddegigt, der kan give alvorlige følgevirkninger på fødderne.
Der kan også være tale om arvæv efter strålebehandling eller åreknuder.
Medfødte sygdomme er fx hulfod, platfod og klumpfod.
Fodterapeuter og fodplejere har som mål, at de som behandlere hjælper dig med at have fødder, der fungerer så optimalt som muligt på alle måder.
Det vil sige, at det dels er fodbehandling i klinikken hos behandleren og dels gode råd til din egen daglige fodpleje, der udgør de ydelser, som fodterapeuter og fodplejere primært tilbyder i forhold til, at du kan have et par fødder, der sikrer dig mulighed for at gå, løbe og hoppe uden af føle smerte.
Det betyder med andre ord, at når du vælger at få fodbehandling af en fodterapeut eller en fodplejer, så får du også gode råd og vejledning i at foretage din egen fodpleje.
Det er en ydelse, der har stor værdi for din velvære, for du får kun sunde fødder, når du gør en regelmæssig indsats for at pleje fødderne.
Det er dog en god ide at få den professionelle fodpleje fra en fodterapeut eller fodplejer med jævne mellemrum, så din fødder kan fungere så optimalt som muligt.
Når du jævnligt bruger en behandler er det vigtigt, at du finder en fodterapeut eller fodplejer, som du har tillid til, og som du kan kommunikere godt med.
Der er mange fodterapeuter og fodplejere i Danmark, og flere af behandlerne fra hver sin faggruppe har desuden specialiseret sig i forskellige behandlingstyper inden for fodbehandling. Det kan gøre det relativt vanskeligt for dig, at finde lige præcis den behandler, der er bedst egnet til at hjælpe dig.
Da det netop er fødderne, det handler om; og dermed til tider smerter i fødderne, så kan det være en god ide at prøve at finde en fodterapeut eller fodplejer tæt på din bopæl.
Det er altid en god ide at kontakte en eller flere fodterapeuter og fodplejere og stille forskellige spørgsmål, der er relevante for dig at få svar på.
Det er en god måde at få en fornemmelse af, om de giver sig tid til at servicere deres kunder og dermed også dig.
Derudover er det oplagt at spørge venner og familie, om de har gode erfaringer med mulige fodbehandlere. Det kan give dig yderligere informationer, der kan hjælpe dig med at komme frem til en fodterapeut eller en fodplejer, der har de kompetencer, som du efterspørger i forhold til både behandling og personlighed.