Kostvejledere hjælper dig med råd og vejledning inden for primært kost og sundhed og sekundært krop og motion.
Kostvejlederne har fokus på fysisk og mental sundhed via ernæring.
Kostvejleder er ikke en beskyttet titel, og titlen fungerer mest som en overordnet og generel betegnelse for alle de behandlere, der tilbyder forskellige former for vejledning og behandling inden for kost og sundhed.

Markedet for kostvejledning kan grundlæggende opdeles i to grupper af kostvejledere.
Den ene gruppe omfatter kostvejledere, der har en offentlig uddannelse af flere års varighed.
Denne anden gruppe består af kostvejledere, der enten har en privat uddannelse eller er autodidakte (selvlærte).
For de offentligt uddannede kostvejledere er der tale om især de to uddannelser som henholdvist klinisk diætist og bachelor i ernæring og sundhed. Disse to typer af kostvejledere har bemyndigelse til at arbejde inden for flere områder end de kostvejledere, der enten er privat uddannede eller autodidakte.
Kliniske diætister og bachelorer i ernæring og sundhed må eksempelvist arbejde med diagnosticerede syge mennesker, der i forbindelse med deres sygdom har brug for ændringer i deres kost og ernæring.
Denne form for behandling er ikke tilladt for privatuddannede og autodidakte kostvejledere.
Klinisk diætist er en beskyttet titel, og titlen må kun benyttes af kliniske diætister, der har fået autorisation fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Bachelorer i ernæring og sundhed, der har gennemført studieretningen Sundhedsfremme og Diætetik med toningen Klinisk Diætetik autoriseres med titlen klinisk diætist.
Foruden de to ovennævnte offentlige uddannelser inden for kostvejledning, er der i de senere år opstået endnu flere offentlige uddannelser inden for kost og sundhed.
På markedet for kostvejledning er der mange selvstændige kostvejledere, der som minimum har en offentlig uddannelse inden for kost og sundhed. En del af dem har derudover flere uddannelser og kurser bag sig.
Offentligt uddannede kostvejledere som fx kliniske diætister og bachelorer i ernæring og sundhed arbejder ud fra et grundlag, der er baseret på forskning og videnskab.
Autoriserede kostvejledere arbejder i høj grad ud fra en målsætning om, at sundhed skal bygge på en sundhedsfremmende livsstil, hvor du får hjælp til at den indtage den rigtige sammensætning af mad og drikke. Det primære mål med kostvejledningen er, at du opnår en normal vægt og undgår sygdomme.
Bachelorer i ernæring og sundhed samt kliniske diætister behandler og vejleder med henblik på blandt andet følgende.
Generel og grundlæggende sundhed inden for livsstil og kost:
- Sundere livsstil
- Kost og generel sundhed
- Forebygge en usund livsstil og ernæring
- Energi i hverdagen
Specifik indsats omkring kost og målbare resultater:
- Vægttab for overvægtige
- Vægtforøgelse for undervægtige
- Opnå vægttab og vægtforøgelse på en balanceret og sund måde
- Optimering af sportspræstation
Det er væsentligt at være opmærksom på, at bachelorer i ernæring og sundhed samt kliniske diætister baserer deres kostvejledning, behandling og rådgivning på den viden og de råd, som de offentlige sundhedsmyndigheder anbefaler.
Det vil sige, at deres kostvejledning bygger på mange offentligt godkendte studier, der viser, hvad langt de fleste mennesker i Danmark har behov for, hvis de vil leve et sundt liv.
Blandt bachelorer i ernæring og sundhed samt kliniske diætister er der behandlere, der supplerer deres vejledning og rådgivning med anden viden om ernæring end den viden, der er gældende i det offentlige system.
I den forbindelse er de kliniske diætister og ernæringsbachelorerne stadig underlagt de krav, som de skal efterleve i henhold til deres autorisation fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Det har den betydning, at klienter må kunne regne med, at når kliniske diætister og ernæringsbachelorer supplerer deres kundskaber med alternative kostråd, så er der tale om kostvejledninger, der er dokumenterede i væsentlig grad.
For de privatuddannede og autodidakte kostvejledere er der tale om et marked, der består af en broget skare. Det er her væsentligt at være opmærksom på, at ingen af disse kostvejledere har en autorisation. Dermed er denne del af markedet for kostvejledning ureguleret fra offentlig side.
Det betyder, at det kan være svært både at klage og søge erstatning, hvis man som klient har modtaget behandling, der ikke har virket og måske endda har forårsaget skader på klienten.
Til trods for de åbenlyse uhensigtsmæssigheder på dette marked for kostvejledning, så er det dog almindelig kendt, at der findes mange autodidakte og privatuddannede kostvejledere, der kan dokumentere, at deres kostvejledning har en positiv, vedvarende og målbar effekt på de klienter, som de har hjulpet med vejledning og rådgivning omkring ernæring og eventuelt også fysisk træning.
En del af de uautoriserede kostvejledere har en kombination af offentlige uddannelser og private kurser, der ikke giver autorisation som kostvejleder, men dog giver disse kostvejledere et bredt grundlag for at tilbyde kostvejledning. Det kan fx være uddannelser som sygeplejerske, fysioterapeut eller psykolog.
Som ved andre former for behandling er det vigtigt, at du har fuldkommen tillid til den behandler, som du vælger at bruge. Desuden er det yderst vigtigt, at I har en god kemi, da det er et væsentligt grundlag for, at du og behandleren formår at kommunikere konstruktivt, så I sammen kan finde en behandling, der kan hjælpe dig med din kost og sundhed, så du opnår det, du ønsker.
Derudover kan du som regel bruge dit netværk til at få information om forskellige kostvejledere og derigennem finde frem til en eller flere mulige behandlere, som du kan kontakte.
Det er nemlig altid en god ide at kontakte den eller de kostvejledere, som du overvejer at benytte. Og stil gerne kritiske og uddybende spørgsmål, da kostvejlederens svar kan give et godt indtryk af vedkommende.
En imødekommende og konstruktiv kostvejleder, der fokuserer på dig i en sådan telefonsamtale, vil med stor sandsynlighed også besidde den kompetence, der er påkrævet for at kostvejlederen kan tilbyde dig en behandling af ordentlig kvalitet.